‘Je gaat wijzer naar buiten dan dat je naar binnenkwam’

Overweldigende opkomst maakt Open Dag van het Zelfregiecentrum bijzonder geslaagd

Gekleed in speciale Zelfregie-shirtjes leggen de medewerkers van de receptie de laatste hand aan de naambordjes. “Iedere medewerker van het ZRC krijgt zo’n naambordje. Jij krijg er ook een, Marcel!”
Merle van de Inloop treft de laatste voorbereidingen in de ruimte waar de informatiemarkt plaatsvindt. “Erg spannend, we hopen op een goede opkomst!”
Caroline (Bedrijfsvoering en Personeelszaken van het Zelfregiecentrum) hoopt op een bruisende dag, waar veel nieuwe gezichten met het ZRC kennismaken. “Ik ben erg benieuwd naar de opkomst. Ik ga me tijdens de open dag bezighouden met de vacatures!” Rian van de groep Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking denkt dat veel mensen nog niet bekend zijn met het Zelfregiecentrum. “Het is leuk als er nieuwe leden bij komen, mensen die bekend zijn met de praktijk. Dat zou echt geweldig zijn.”
Het is warm buiten. Nog voor de officiële opening zitten groepjes bezoekers al van het mooie weer te genieten, alvorens ze naar binnen gaan. Arjen: “Ik ben al sinds 2002 actief medewerker van de WIG en het Zelfregiecentrum, bij Toegankelijkheid en het Scholenproject. Ik doe het nog steeds met veel plezier en ben vandaag hier om de sfeer te proeven.”
Monique staat als een van de gastvrouwen mensen aan te wijzen waar ze naar toe kunnen, of loopt een stukje met ze mee. Zij heeft haar handen vol aan de tientallen mensen die tegelijk binnenkomen. “Als we hier met 6 gastvrouwen hadden gestaan in plaats van 3, hadden we het nog steeds druk!”

“Ik had al een paar keer over het ZRC gelezen, nu was er een kans om zelf te gaan kijken”.
In de ontmoetingsruimte die dienst doet als informatiemarkt wordt het zo druk dat de ruimte al gauw te klein is. Veel mensen hebben vragen of zijn geïnteresseerd in het aanbod. Mantelzorgers, actief op de andere locatie van het Zelfregiecentrum op de Limoslaan, banen zich een weg naar buiten. Mensen verlaten de markt met hun handen vol met foldermateriaal. “Het is echt zo: je gaat wijzer naar buiten dan dat je naar binnenkwam.”
Mensen komen zeer gericht met vragen naar de open dag. Caroline: “In de gesprekken zijn de mensen heel duidelijk en vragen ‘Is dit ook wel iets voor mij?’” Johanna en Toos gaan voldaan weg. “We moeten de bus nog halen, maar we zijn blij dat we hier naar toe zijn gegaan!”
Ook in de speciale ruimtes waar nieuwkomers meer gericht met een aparte cursus kennis kunnen maken, wordt het steeds drukker. De WRAP, wat is dat? Corine geeft antwoord. “De WRAP is een training waarbij je leert voorkomen dat je terugvalt in een crisis… eigenlijk is dat dus voor iedereen wel handig!”
De gastvrouwen hebben het gezellig druk met het ontvangen van bezoekers. Jet: “Ik zie heel veel nieuwe gezichten. Ook natuurlijk oude bekenden, maar de meesten zijn hier niet vaker geweest.” In de tuin en in de keuken worden de bezoekers en vrijwilligers verwend met exotische gerechten.
Drie uur later wordt de balans opgemaakt door Caroline. “Wat een topdag, we zijn geslaagd. Het was in bijna alle ruimtes volle bak. Er waren meer dan 200 bezoekers. Veel mensen die ons al volgden via de krant zagen vandaag de kans om zelf eens te komen kijken. Een aantal is tot actie overgegaan en heeft zich opgegeven voor een training of coaching. Dat maakt het een zeer geslaagde dag!”

-A A +A